74309007

Romeo Marino, Speler van de maand mei!

 

Op welke leeftijd en waar ben je gestart met squashen?

De alle eerste keer toen ik begon met squash was ik rond 5 jaar oud. Toen kreeg ik van mijn vader als cadeau een kinder squashracket en ik was helemaal blij. En ging toen af en toe met mijn vader een bal slaan. Ook heb ik af en toe les gehad met Mick Fiteni.  Ik heb toen een tijdje niet meer gespeeld en begon pas weer rond mijn 12bij Lucas Buit met wie ik toen één keer in de week les had. Ik was op die leeftijd ook heel fanatiek bezig met voetbal en squash was een extra sport voor mij. Maar al snel merkte ik dat ik squash leuker vond en meer talent voor had. Ik ging ook snel vooruit maar had heel veel achterstand vergeleken met alle andere jongens in mijn leeftijd categorie. Toen heb ik besloten om te stoppen met voetbal en vol voor squash te gaan. En de laatste twee jaar ben ik heel erg hard aan het trainen om bij de top de horen en mijn doelen te bereiken.

Wat vind jij het allerleukste aan squash?

Wat ik het leukst vind aan squash is dat het een heel explosief en tactisch spelletje is. Je moet snel, fit en slim zijn om goed te kunnen spelen. Het is een heel erg all round sport. En je moet meerdere dingen combineren om het spel te kunnen spelen.

Hoeveel squash je nu per week en met wie?

Ik speel nu gemiddeld zo’n 16 uur in de week waar onder trainingen, match play, solo, en fysieke training. Mijn squash coach is Lucas Buit met wie ik gemiddeld 2 a 3 uur les in de week mee heb. Waar ik veel voetenwerk en technische dingen mee doe.  Hij is meer dan een toegewijde coach, hij is ook een vriend.  Hij leert me op en buiten de baan hoe ik als top sporter moet omgaan (voeding, slaap, gedrag en meer).  Als hij kan,  en gaat hij ook mee op toernooien, ook in het buitenland.  Ik ben dit jaar zelf onwijs vooruit gegaan: de NK Heren C gewonnen, het Nederlands team  gehaald en zelfs 3 sponsoren gekregen waaronder Tecnifibre, Go4 Agile (een IT bedrijf) en CLVN, een belastingadviseur.

Je hebt vanaf dat je gestart bent met TMG vrijwel geen enkel toernooi meer gemist. Wat vind jij het leukste aan TMG?

Ik train ook met een fysieke coach, Paul Lammers, waarmee ik gemiddeld 2 uur per week mee train.  Ik train nu sinds ongeveer 8 maanden met hem en hij zorgt dat ik sneller en stabieler op de baan sta, en minder blessures oploop. Dus veel voetenwerk, krachttraining en balans oefeningen.

Het leukste aan de TMG toernooien is de gezelligheid, de vriendschappen, de rivaliteit en het zijn met jonge talenten die ook heel graag vooruit willen. Wat ik ook leuk vind aan de TMG toernooien is dat met elk toernooi je vooruit gaat en van leert.

Wat zijn jouw volgende doelen die je zou willen bereiken?

Mijn doelen voor het komende jaar zijn om weer te kwalificeren voor het Nederlands team <17, een internationale toernooi < 17 winnen,  en de NK jongens >17 winnen.

Wie is je grote voorbeeld?

Mijn grote squash voorbeeld is Mohamed El-Shobargy, op dit moment de nummer 2 van de wereld.  Ik vind zijn manier van spelen en zijn mindset inspirirend en dat is ook waar ik naartoe zou willen.

Wat zou je willen meegeven aan jonge TMG’ers die net starten met toernooien spelen?

Ik weet nog toen ik voor het eerst begon met spelen in de rookies en ik toen de jongens van de elite zag en dacht bij mezelf,  “Wow, ik wil ook zo kunnen squashen”. En nu een paar jaar later hoor ik ook bij ze. Het enige wat ik kan zeggen tegen alle beginninde TMG’ers is Blijf vooral lekker spelen en als je lang genoeg droomt en traint voor iets dat je wil, zal je voor het harde werk beloond worden. En zullen mensen ook naar jou opkijken.